ΔΙΑΛΕΞΕ ΠΑΚΕΤΑ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ!
post-location-taxiarhis-cover

Ταξιάρχης

Ταξιάρχης
Εκεί που γεννιούνται τα χριστουγεννιάτικα έλατα

Σε ένα από τα πιο ορεινά χωριά του νομού Χαλκιδικής κρύβεται ένα χωριό, του οποίου το όνομα ακούγεται κάθε Χριστούγεννα, για τα περίφημα έλατα του. Ο λόγος για τον Ταξιάρχη και το πανεπιστημιακό του δάσος στο όρος Χολομώντα.

Η ιστορία της καλλιέργειας ελάτων στην περιοχή ξεκίνησε περί το 1960, όπου η περιοχή έδειχνε σημάδια ερημοποίησης και οι αρμόδιοι αποφάσισαν να παραχωρήσουν το δάσος στη Δασολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης, ώστε να ιδρυθεί το δεύτερο πανεπιστημιακό δάσος στην Ελλάδα.

Τότε ήταν που η σχολή, με κύριο μέλημα της την ενίσχυση των ορεινών πληθυσμών, αποφάσισε σε συνέργεια, με το τότε Υπουργείο Γεωργίας και τους ορεινούς αγρότες της περιοχής, την εκκίνηση της καλλιέργειας ελάτων, με σκοπό την εμπορία τους, κυρίως κατά τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Τα έλατα αυτά κόβονται στη δεκαετία και στη θέση τους φυτεύονται νέα, σε ένα διαρκή εμπορικό κύκλο.

Όλα αυτά έχουν βοηθήσει την περιοχή να παραμείνει ζωντανή και μάλιστα στο προσκήνιο, με το 70% των φυσικών Χριστ/κων ελάτων στην Ελλάδα, να προέρχονται από τον Ταξιάρχη. Εύκολα, λοιπόν, παρατηρούμε, πόσο σημαντικές είναι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες της Δασολογικής Σχολής του ΑΠΘ και του Υπουργείου Γεωργίας, που κατάφεραν να αποτρέψουν ένα δυσμενές φαινόμενο ορεινής ερημοποίησης.

Καλάθι αγορών
0
    0
    Το Καλάθι μου
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στην Αγορά