ΔΙΑΛΕΞΕ ΠΑΚΕΤΑ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ!
post-jobs-koudounades-cover

Κουδουνάδες (Κατασκευαστές κουδουνιών)

Οι κουδουνάδες στα ορεινά

Η κατασκευή κουδουνιών ήταν, και σε ορισμένες περιοχές ακόμα είναι, μια σπουδαία τέχνη, η οποία ξυπνά ακουστικές μνήμες σε όσους μεγάλωσαν σε ορεινές περιοχές. Παλαιότερα αποτελούσε συχνότερο επάγγελμα, ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα (πχ. Ήπειρο, Θεσσαλία), όπως είναι φυσικό. Οι κτηνοτρόφοι είναι αυτοί οι οποίοι “ενορχηστρώνουν” τα κουδούνια μεταξύ τους, με μια προσεκτική και δύσκολη διαδικασία με
χτυπήματα στο κάθε κουδούνι.

Τα είδη
Υπάρχουν πολλά είδη κουδουνιών, που διαφέρουν σε μέγεθος, τρόπο εφαρμογής, σχήμα και, φυσικά, ήχο, ανάλογα το ζώο που αφορά, αλλά και τα υπόλοιπα κουδούνια του κοπαδιού, για βέλτιστο ήχο.

Η χρήση
Τα κουδούνια βοηθούν το βοσκό να βρει τα ζώα του όταν συναντήσει ομίχλη ή όταν κάποιο ξεφύγει ή ξεχαστεί στη βοσκή. Αναλόγως το ρυθμό που ηχούν, προδίδουν αν τα ζώα αναπαύονται ή βοσκούν ή ακόμα και το ρυθμό του βήματος τους.

Σήμερα
Σήμερα το επάγγελμα αυτό είναι σπάνιο με την απειλή της μαζικής παραγωγής και εισαγωγής από το εξωτερικό να το επισκιάζει. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι προτιμούν τον παραδοσιακό και πιο ανθεκτικό τρόπο κατασκευής.

Καλάθι αγορών
0
    0
    Το Καλάθι μου
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στην Αγορά