ΔΙΑΛΕΞΕ ΠΑΚΕΤΑ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ!
post-people-vlachomoglenites-cover

Βλαχομογλενίτες

Οι Βλαχομογλενίτες αποτελούν μια, διαφορετική από τους Βλάχους (Αρμούνους), πληθυσμιακή ομάδα, η οποία προέκυψε από την ανάμειξη τουρκικών φύλων της Κεντρικής Ασίας, με βλάχικους πληθυσμούς, στις βόρειες επαρχίες της Ρουμανίας και της σημερινής Βουλγαρίας. Σήμερα συναντώνται στην Ελλάδα στις επαρχίες της δυτικής Παιονίας στο Κιλκίς και της βορειοανατολικής Αλμωπίας στο νομό Πέλλας.

Οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονταν με το όνομα «Βλάου-Βλάσι» και όχι Μογλενίτες Βλάχοι, το οποίο επικράτησε μετά τις ανθρωπολογικές και εθνογραφικές έρευνες περί τον 19ο αιώνα.

Η ονομασία Μογλενίτες και η περιοχή Μογλενά έχουν προέλευση από την ονομασία Μέγκλεν, που έδωσαν οι Σλάβοι στην περιοχή της Αλμωπίας (τότε Ενωτία) και σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «ομιχλώδης τόπος».

Σε αντίθεση με τους Βλάχους, οι Βλαχομογλενίτες είναι παραδοσιακά γεωργοί και όχι νομάδες κτηνοτρόφοι, μια τάση που παρατηρείται μέχρι και σήμερα στις περιοχές της Αλμωπίας και της Παιονίας με τις πολλές εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης, ενώ πολλά από τα χωριά της περιοχής έχουν ονόματα σχετικά με τη γη (Κάρπη, Μεγ. Λιβάδια, Καστανερή, κ.α.).

Καλάθι αγορών
0
    0
    Το Καλάθι μου
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στην Αγορά