ΔΙΑΛΕΞΕ ΠΑΚΕΤΑ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ!
post-jobs-argyroxrysoxooi-cover

Αργυροχρυσοχόοι

Οι αργυροχρυσοχόοι στα ορεινά

Η παράδοση της αργυροχοΐας και της χρυσοχοΐας στις ορεινές κοινότητες της Ελλάδας βρίσκει τις ρίζες της αρκετές δεκαετίες πίσω, ήδη από τη μεταβυζαντινή περίοδο, με ποιοτικά δείγματα από τεχνίτες στην περιοχή των Ιωαννίνων, των Τζουμέρκων, αλλά και της Αρκαδίας, με την περίφημη Στεμνίτσα.
Αξιέπαινες είναι οι επιτυχημένες προσπάθειες των Ηπειρωτών αργυροτεχνιτών να εξάγουν οι ίδιοι την τέχνη τους προς τις τότε ανεπτυγμένες πόλεις της Μεσογείου και της Κεντρικής Ευρώπης, περί τον 18ο και 19ο αιώνα.

Το παράδειγμα
Ένας φημισμένος αργυροχρυσοχόος με καταγωγή από τους Καλαρρύτες που έγινε διεθνώς γνωστός είναι ο Σωτήριος Βούλγαρης (Sotirio Bulgari), ο ιδρυτής του φημισμένου οίκου κοσμημάτων BULGARI.

Το μουσείο
Από το 2016 λειτουργεί το ανανεωμένο Μουσείο Αργυροτεχνίας εντός του κάστρου των Ιωαννίνων, με σκοπό τη διάσωση της γνώσης και τη διάχυση της πληροφορίας για την ηπειρώτικη αργυροτεχνία.

Η σχολή
Από το 1976 λειτουργεί η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα Αρκαδίας, σημαντικό κέντρο χρυσοχοΐας και αργυροτεχνίας, ήδη από τα μεταβυζαντινά χρόνια.

Καλάθι αγορών
0
    0
    Το Καλάθι μου
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στην Αγορά